De op deze pagina pagina geplaatste artikelen zijn overgenomen uit bronnen, die niet vallen onder de redactionele verantwoordelijkheid van de Historische Vereniging Oud Veenendaal.

 

Veenendaal in de Franse tijd

een artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor infonu.nl

De Franse tijd begon in 1795 toen het Franse leger over de bevroren rivieren ons land binnentrok en stadhouder Willem V naar Engeland vluchtte. De patriotten maakte van de bezetting gebruik om veranderingen op bestuurlijk gebied door te voeren. De Fransen voerden de burgerlijke stand en de dienstplicht in. In 1813 vertrokken zij, nadat Napoleon bij Leipzig was verslagen.

Lees meer in het artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor InfoNu, een online bibliotheek met o.a. historisch nieuws.

 

Kees van Dijk zoekt de oude grens op (1)

(bron: de Rijnpost 28 juni 2017)

Kees van Dijk (70) maakt op verzoek van de redactie van de Rijnpost een rondje langs de oude gemeentegrens, zoals die er in zijn jeugd nog was, ofwel het oude Stichts- en Gelders Veenendaal. Lees hier het hele artikel.

 

Marechaussee in Veenendaal

een artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor infonu.nl

In 1903 werd in Veenendaal een brigade marechaussee gestationeerd. Er waren onlusten geweest in het dorp en de politie had niet genoeg mankracht om die te beteugelen. Er werd een kazerne gebouwd aan de Kerkewijk, waar de brigade, die bestond uit vijf mannen, zijn intrek nam. De marechaussee trad op bij overtredingen en misdrijven en kwam in actie bij ongeregeldheden.

Lees meer in het artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor InfoNu, een online bibliotheek met o.a. historisch nieuws.

Nieuws

03-07-18: Ergens in Veenendaal. Op dinsdag 17 juli vindt de bijenmarkt weer in Veenendaal plaats.

lees meer

16-05-18: Ergens in Veenendaal: het leven van Harry Blok

lees meer

02-05-18: Ergens in Veenendaal: Chauffeurscafé De Afrit aan de Nieuweweg.

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.