Bericht van de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof

Geplaatst op 17-01-2018

Foto’s oorlogsslachtoffers compleet (bron: Veenendaalse Krant)

Wandeling met nabestaanden, geschreven voor de Veenendaalse Krant door Aart Aalbers

De werkgroep ‘Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof’ van de Historische Vereniging Oud Veenendaal laat weten dat ze sinds deze week van alle 68 indertijd op de Munnikenhof begraven Tweede Wereldoorlogsslachtoffers een foto in bezit heeft. Op 4 mei aanstaande zal een wandeling plaatsvinden langs hun graven. De omgekomenen zijn zowel militairen, verzetsstrijders, burgers als bijvoorbeeld evacués die in Veenendaal een veilig onderdak zochten en geraakt werden door granaatvuur.

Voorzitter Kemp van Ginkel: ,,Bij hun graven zal gedurende ruim een week hun foto samen met een kort verslag over de wijze van hun omkomen worden geplaatst. Alle nabestaanden zoals broers, zussen, kinderen, kleinkinderen maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om in de namiddag van 4 mei aanstaande, voorafgaand aan de officiële herdenking bij het Monument der Gevallenen aan de Kerkewijk, een gezamenlijke wandeling te maken langs de graven van hun dierbaren. Aan het einde van de wandeling zal de vlag bij de begraafplaats halfstok worden gehesen.” Het tijdstip van de wandeling zal via de media en onderstaande website worden bekendgemaakt.

Het is voor de werkgroep een enorme klus geweest om alle foto’s te verzamelen. Sommige families waren verhuisd, sommige slachtoffers woonden niet in Veenendaal of hadden nagenoeg geen familie. Bovendien speelt de tijd een enorme rol. Het is immers bijna 78 jaar geleden dat het eerste Tweede Wereldoorlogsslachtoffer in Veenendaal begraven is. Van Ginkel: ,,Dankzij de vasthoudendheid van enkele vrijwilligers is dit, vooraf niet verwachtte resultaat, bereikt.” Ook heeft de werkgroep van meer dan 20 elders begraven oorlogsslachtoffers die iets met Veenendaal hadden, foto’s achterhaald. Deze zullen op termijn aan de bestanden die reeds op de site staan worden gekoppeld.

Voor meer informatie over de oorlogsslachtoffers en de werkgroep http://www.oudveenendaal.nl/werkgroepen/oorlogsgraven/ .

« Terug naar overzicht

Nieuws

03-07-18: Ergens in Veenendaal. Op dinsdag 17 juli vindt de bijenmarkt weer in Veenendaal plaats.

lees meer

16-05-18: Ergens in Veenendaal: het leven van Harry Blok

lees meer

02-05-18: Ergens in Veenendaal: Chauffeurscafé De Afrit aan de Nieuweweg.

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.