Dodenherdenking 2020

Geplaatst op 05-05-2020

Veenendaal - Maandagmiddag 4 mei werd in het kader van de Dodenherdenking door de wethouders Engbert Stroobosscher en Marco Verloop een bezoek gebracht aan de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg. Bij het graf van het jongste en het oudste, aldaar begraven liggende, slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog werden bloemen neergelegd. Op deze begraafplaats zijn een 70-tal graven van Tweede Wereldoorlogsslachtoffers te vinden.

De werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof van de Historische Vereniging Oud Veenendaal had een compleet ander programma in gedachten. Het Coronavirus zorgde ervoor dat ook de plannen van deze werkgroep geen doorgang konden vinden. Voorzitter Kemp van Ginkel: ,,Toen de Coronacrisis uitbrak staakten we onmiddellijk al onze voorbereidingen voor 4 mei. We wilden geen enkel gezondheidsrisico nemen. Dit mede omdat veel nazaten van de slachtoffers in de risicogroep zitten. Ons plan om, evenals in 2015, een kruis of Davidster te plaatsen voor elk tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen slachtoffer die een relatie met Veenendaal had, moesten we laten varen. Op 4 mei waren we van plan met een groot aantal nazaten een herdenkingswandeling langs de graven en de 235 kruizen en Davidsterren te maken. Dit is momenteel niet toegestaan.” 

Geen recht

Van Ginkel vervolgt ,,Om helemaal niets te doen zou geen recht doen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Onlangs had een van onze werkgroepleden contact met een van de wethouders en ontstond het idee om op een veilige en verantwoorde manier, en in de kleinst mogelijke samenstelling, toch aandacht te geven aan deze slachtoffers.”Maandagmiddag hebben beide wethouders, die zich ook al hadden opgegeven voor de oorspronkelijke wandeling, namens het college van B&W bloemen gelegd bij twee graven.
Bij het graf van het jongste slachtoffer. Dat is de 9-jarige Marietje van Ravenswaaij, zij werd door een Duitse soldaat neergeschoten aan de Vijgendam en bij het oudste slachtoffer, de 77-jarige Aris Terlouw.

Hij kwam om aan de Valleistraat bij een granaatbeschieting. De bij het bezoek aanwezige Van Ginkel:,,Met dit bezoek willen we alle 235 slachtoffers herdenken. We gaan ons als werkgroep in het najaar beraden op welke wijze we de herdenking van 2021 zouden kunnen inrichten. Een herdenking met een bijzonder karakter kan ook prima 76 jaar na de bevrijding.”

Het graf van Maria van Ravenswaaij.

Het graf van Aris Terlouw.

Werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof.

 

« Terug naar overzicht

Nieuws

16-10-2020 Het documentatiecentrum van onze vereniging is tijdelijk gesloten in verband met de nieuwe corona regels..

lees meer

22-09-2020 Tijd voor een feestje!

Op zaterdag 10 oktober vieren we dat De Cultuurfabriek al 10 jaar bestaat. Dat is 10 jaar vol prachtige culturele programma's, tentoonstellingen, leesplezier, schrijversbezoeken, historische kennis en nog veel meer.

Op de 10e laten we je zien wat we allemaal in huis hebben! Doe mee met allerlei gratis activiteiten door het hele gebouw en vier het feestje mee!

lees meer

18-08-2020 De komende bijeenkomst stond gepland voor 24 september a.s., maar kan helaas nog niet doorgaan.

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.