Dodenherdenking 2020

Geplaatst op 05-05-2020

Veenendaal - Maandagmiddag 4 mei werd in het kader van de Dodenherdenking door de wethouders Engbert Stroobosscher en Marco Verloop een bezoek gebracht aan de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg. Bij het graf van het jongste en het oudste, aldaar begraven liggende, slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog werden bloemen neergelegd. Op deze begraafplaats zijn een 70-tal graven van Tweede Wereldoorlogsslachtoffers te vinden.

De werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof van de Historische Vereniging Oud Veenendaal had een compleet ander programma in gedachten. Het Coronavirus zorgde ervoor dat ook de plannen van deze werkgroep geen doorgang konden vinden. Voorzitter Kemp van Ginkel: ,,Toen de Coronacrisis uitbrak staakten we onmiddellijk al onze voorbereidingen voor 4 mei. We wilden geen enkel gezondheidsrisico nemen. Dit mede omdat veel nazaten van de slachtoffers in de risicogroep zitten. Ons plan om, evenals in 2015, een kruis of Davidster te plaatsen voor elk tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen slachtoffer die een relatie met Veenendaal had, moesten we laten varen. Op 4 mei waren we van plan met een groot aantal nazaten een herdenkingswandeling langs de graven en de 235 kruizen en Davidsterren te maken. Dit is momenteel niet toegestaan.” 

Geen recht

Van Ginkel vervolgt ,,Om helemaal niets te doen zou geen recht doen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Onlangs had een van onze werkgroepleden contact met een van de wethouders en ontstond het idee om op een veilige en verantwoorde manier, en in de kleinst mogelijke samenstelling, toch aandacht te geven aan deze slachtoffers.”Maandagmiddag hebben beide wethouders, die zich ook al hadden opgegeven voor de oorspronkelijke wandeling, namens het college van B&W bloemen gelegd bij twee graven.
Bij het graf van het jongste slachtoffer. Dat is de 9-jarige Marietje van Ravenswaaij, zij werd door een Duitse soldaat neergeschoten aan de Vijgendam en bij het oudste slachtoffer, de 77-jarige Aris Terlouw.

Hij kwam om aan de Valleistraat bij een granaatbeschieting. De bij het bezoek aanwezige Van Ginkel:,,Met dit bezoek willen we alle 235 slachtoffers herdenken. We gaan ons als werkgroep in het najaar beraden op welke wijze we de herdenking van 2021 zouden kunnen inrichten. Een herdenking met een bijzonder karakter kan ook prima 76 jaar na de bevrijding.”

Het graf van Maria van Ravenswaaij.

Het graf van Aris Terlouw.

Werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof.

 

« Terug naar overzicht

Nieuws

19-1-2021 Het documentatiecentrum van onze vereniging is gesloten in verband met de lockdown tot en met 9 februari 2021.

lees meer

26-12-2020 Het Gedenkpark De Oude Begraafplaats heeft een eigen website.

lees meer

09-12-2020 Historische Vereniging Oud Veenendaal schenkt Molen de Vriendschap een kweern.
Vrijdag 4 december vond de officiële overhandiging aan molenaar Peter Tijssen en bestuurssecretaris Gert van Grootheest plaats.

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.