Oorlogsslachtoffers

Geplaatst op 26-04-2017

Wandelen langs oorlogsslachtoffers is de oorlog beleven

De Historische Vereniging Oud Veenendaal (H.V.O.V.) zet dit jaar alweer voor de achtste keer op de Munnikenhof een wandelroute uit langs de graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vele duizenden wandelden reeds de route. Dit jaar zal bij bijna elk graf ook een foto van het slachtoffer staan. Het Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV) Het Perron zal de route met twee honderd leerlingen lopen. Het CSV ziet het als een verrijking van hun onderwijs.

Wanneer men de met pijlen aangegeven route over het oude gedeelte van de begraafplaats aan de Munnikenweg volgt, en de teksten leest die bij de graven van oorlogsslachtoffers zijn geplaatst, dan dringen de gevolgen van deze verschrikkelijke oorlog pas echt tot je door. Zeker nu dit jaar bij bijna elk slachtoffer ook een foto is geplaatst. Het aantal beschrijvingen van slachtoffers is  inmiddels toegenomen tot 85. In Veenendaal liggen niet alleen soldaten of burgers begraven. De achtergrond van de slachtoffers is heel divers. Zo zijn er verhalen te lezen over omgekomen soldaten, burgers, verzetsstrijders, krijgsgevangenen, bevrijders, evacués, dwangarbeiders maar ook over veel jongeren die omkwamen omdat ze aan munitie zaten.

 Het CSV heeft een bezoek aan de begraafplaats in haar lesprogramma opgenomen. Maar liefst 12 groepen zullen op 8, 9 en 10 mei de begraafplaats bezoeken. Van een docent in een klaslokaal een verhaal over de oorlog aanhoren is toch compleet anders dan het verhaal over een leeftijdsgenoot bij zijn of haar graf te lezen. De ervaring is dat de groep leerlingen steeds stiller wordt. De omgeving maakt indruk.   

De begraafplaats is dagelijks te bezoeken tussen zonsopkomst en –ondergang. Bij het hek heeft de H.V.O.V. werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof een informatiebox gemonteerd waaruit de bezoeker een plattegrond met informatie kan halen. Voor een wandeling langs de graven is men welkom vanaf 4 mei  tot 10 mei 15.00 uur.

Klik hier voor een terugblik op het bezoek dat de Commandant der Strijdkrachten, generaal T. A. Middendorp, vorig jaar bracht aan de graven van de oorlogsslachtoffers in Veenendaal.

Slachtoffers Tweede Wereldoorlog die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg te Veenendaal. De lijsten zijn bijgewerkt tot 2 mei 2017.

   

 

« Terug naar overzicht

Nieuws

16-05-18: Ergens in Veenendaal: het leven van Harry Blok

lees meer

02-05-18: Ergens in Veenendaal: Chauffeurscafé De Afrit aan de Nieuweweg.

lees meer

17-04-18: Wandelen langs oorlogsgraven 2018

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.