Werkgroep Kerkje aan de Zandstraat


Samenstelling werkgroep:


Carla Barmentlo
Leen Boot
Arie Jan van Dijk
Peter Doolaard
 
De werkgroep heeft als doel het behoud en in oude glorie herstellen van het voormalig kerkje aan de Zandstraat.

Het begin van de Christelijke Afgescheidene Gemeente (1836).

Over de instituering van de ‘Christelijke Afgescheidene Gemeente’ te Veenendaal is niet veel bekend. Veel archiefstukken zijn in de loop van de tijd verloren gegaan. Wel weten we dat het jaar van de instituering 1836 was, maar over de precieze datum is niets bekend. Mogelijk werd de gemeente geïnstitueerd door ds. H.J. Budding (1810-1870), die dat jaar veel in die omgeving preekte.

 

Opslagplaats.

In 1927 werd het kerkje aan de Zandstraat door de groeiende (‘voortgezette’) Christelijke Gereformeerde Gemeente verlaten en voor fl. 3.480 gulden verkocht aan timmerman Marinus van Doorn (de vraagprijs was oorspronkelijk echter fl. 7.000). Deze verdeelde het kerkje in tweeën, maakte de toegang gemakkelijker door het aanbrengen van grote schuifdeuren en nam het als pakhuis in gebruik. De kerkelijke gemeente nam een nieuwe kerk aan het Boerscheland, nu Beatrixstraat, in gebruik. Het oude kerkje werd dus een opslagplaats, waartoe het (nu al weer 87 jaar lang) nog steeds dient.

(bron: www.gereformeerdekerken.info, foto: André van Dijk)

Nieuws

05-11-2020 Door de nieuwe regels omtrent corona is het helaas niet mogelijk om het jubileumboek van de Historische Vereniging Oud Veenendaal zoals eerder vermeld op de waardebon en in ons blad op te halen in het documentatiecentrum aan de Wolweg.

lees meer

16-10-2020 Het documentatiecentrum van onze vereniging is tijdelijk gesloten in verband met de nieuwe corona regels..

lees meer

22-09-2020 Tijd voor een feestje!

Op zaterdag 10 oktober vieren we dat De Cultuurfabriek al 10 jaar bestaat. Dat is 10 jaar vol prachtige culturele programma's, tentoonstellingen, leesplezier, schrijversbezoeken, historische kennis en nog veel meer.

Op de 10e laten we je zien wat we allemaal in huis hebben! Doe mee met allerlei gratis activiteiten door het hele gebouw en vier het feestje mee!

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.