Werkgroep Kerkje aan de Zandstraat


Samenstelling werkgroep:


Carla Barmentlo
Leen Boot
Arie Jan van Dijk
Peter Doolaard
 
De werkgroep heeft als doel het behoud en in oude glorie herstellen van het voormalig kerkje aan de Zandstraat.

Het begin van de Christelijke Afgescheidene Gemeente (1836).

Over de instituering van de ‘Christelijke Afgescheidene Gemeente’ te Veenendaal is niet veel bekend. Veel archiefstukken zijn in de loop van de tijd verloren gegaan. Wel weten we dat het jaar van de instituering 1836 was, maar over de precieze datum is niets bekend. Mogelijk werd de gemeente geïnstitueerd door ds. H.J. Budding (1810-1870), die dat jaar veel in die omgeving preekte.

 

Opslagplaats.

In 1927 werd het kerkje aan de Zandstraat door de groeiende (‘voortgezette’) Christelijke Gereformeerde Gemeente verlaten en voor fl. 3.480 gulden verkocht aan timmerman Marinus van Doorn (de vraagprijs was oorspronkelijk echter fl. 7.000). Deze verdeelde het kerkje in tweeën, maakte de toegang gemakkelijker door het aanbrengen van grote schuifdeuren en nam het als pakhuis in gebruik. De kerkelijke gemeente nam een nieuwe kerk aan het Boerscheland, nu Beatrixstraat, in gebruik. Het oude kerkje werd dus een opslagplaats, waartoe het (nu al weer 87 jaar lang) nog steeds dient.

(bron: www.gereformeerdekerken.info, foto: André van Dijk)

Nieuws

Ledenbijeenkomst 19-3-2020 Het gaat om een Lancaster W4191. Daarover komt Goof van Lienden ons vertellen

lees meer

De werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof zal ter gelegenheid van ‘75 jaar bevrijding’ op de begraafplaats aan de Munnikenweg een ‘Tijdelijk Ereveld’ inrichten.

lees meer

Ledenbijeenkomst 12-12-2019 De laatste bijeenkomst is traditioneel een foto- en/of filmavond. Ook dit keer verzorgd door Hennie Henzen.

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.