De op deze pagina pagina geplaatste artikelen zijn overgenomen uit bronnen, die niet vallen onder de redactionele verantwoordelijkheid van de Historische Vereniging Oud Veenendaal.

 

Veenendaal in de Franse tijd

een artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor infonu.nl

De Franse tijd begon in 1795 toen het Franse leger over de bevroren rivieren ons land binnentrok en stadhouder Willem V naar Engeland vluchtte. De patriotten maakte van de bezetting gebruik om veranderingen op bestuurlijk gebied door te voeren. De Fransen voerden de burgerlijke stand en de dienstplicht in. In 1813 vertrokken zij, nadat Napoleon bij Leipzig was verslagen.

Lees meer in het artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor InfoNu, een online bibliotheek met o.a. historisch nieuws.

 

Kees van Dijk zoekt de oude grens op (1)

(bron: de Rijnpost 28 juni 2017)

Kees van Dijk (70) maakt op verzoek van de redactie van de Rijnpost een rondje langs de oude gemeentegrens, zoals die er in zijn jeugd nog was, ofwel het oude Stichts- en Gelders Veenendaal. Lees hier het hele artikel.

 

Marechaussee in Veenendaal

een artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor infonu.nl

In 1903 werd in Veenendaal een brigade marechaussee gestationeerd. Er waren onlusten geweest in het dorp en de politie had niet genoeg mankracht om die te beteugelen. Er werd een kazerne gebouwd aan de Kerkewijk, waar de brigade, die bestond uit vijf mannen, zijn intrek nam. De marechaussee trad op bij overtredingen en misdrijven en kwam in actie bij ongeregeldheden.

Lees meer in het artikel van Margreet Helder dat ze schreef voor InfoNu, een online bibliotheek met o.a. historisch nieuws.

 

Wonen op de hei - Belgische vluchtelingen in Vluchtoord Ede

Nadat de Duitsers in augustus 1914 België waren binnengevallen, vluchtten veel Belgen naar Nederland. Het aantal vluchtelingen steeg na de val van Antwerpen op 10 oktober. Circa 1 miljoen mensen staken de grens met Nederland over. Zij werden ondergebracht in kazernes, leegstaande fabrieken, in tentenkampen en bij particulieren. Dat waren tijdelijke onderkomens. Ondertussen bouwde de regering drie vluchtoorden die bestemd waren voor een langer verblijf in Nunspeet, Uden en Ede. Klik hier voor het volledige artikel, geschreven door Margreet Helder voor infonu.nl

 

De sekte rond Zwarte Jannetje

Op 9 maart 1860 werd in het gezin van Dirk en Geertrui Hootsen in Veenendaal een meisje geboren dat de naam Jannetje kreeg. Ze was het zevende kind in het gezin dat uiteindelijk tien kinderen zou tellen. Jannetje was een knap meisje. Vanwege haar zwarte haren en donkere ogen werd ze Zwarte Jannetje genoemd. Ze bezocht de openbare lagere school en is daarna waarschijnlijk aan het werk gegaan. Het volledige verhaal dat Margreet Helder schreef voor infonu.nl leest u door hier te klikken.

Nieuws

19-1-2021 Het documentatiecentrum van onze vereniging is gesloten in verband met de lockdown tot en met 9 februari 2021.

lees meer

26-12-2020 Het Gedenkpark De Oude Begraafplaats heeft een eigen website.

lees meer

09-12-2020 Historische Vereniging Oud Veenendaal schenkt Molen de Vriendschap een kweern.
Vrijdag 4 december vond de officiële overhandiging aan molenaar Peter Tijssen en bestuurssecretaris Gert van Grootheest plaats.

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.