Werkgroep Kerkje aan de Zandstraat


Samenstelling werkgroep:


Carla Barmentlo
Leen Boot
Arie Jan van Dijk
Peter Doolaard
 
De werkgroep heeft als doel het behoud en in oude glorie herstellen van het voormalig kerkje aan de Zandstraat.

Het begin van de Christelijke Afgescheidene Gemeente (1836).

Over de instituering van de ‘Christelijke Afgescheidene Gemeente’ te Veenendaal is niet veel bekend. Veel archiefstukken zijn in de loop van de tijd verloren gegaan. Wel weten we dat het jaar van de instituering 1836 was, maar over de precieze datum is niets bekend. Mogelijk werd de gemeente geïnstitueerd door ds. H.J. Budding (1810-1870), die dat jaar veel in die omgeving preekte.

 

Opslagplaats.

In 1927 werd het kerkje aan de Zandstraat door de groeiende (‘voortgezette’) Christelijke Gereformeerde Gemeente verlaten en voor fl. 3.480 gulden verkocht aan timmerman Marinus van Doorn (de vraagprijs was oorspronkelijk echter fl. 7.000). Deze verdeelde het kerkje in tweeën, maakte de toegang gemakkelijker door het aanbrengen van grote schuifdeuren en nam het als pakhuis in gebruik. De kerkelijke gemeente nam een nieuwe kerk aan het Boerscheland, nu Beatrixstraat, in gebruik. Het oude kerkje werd dus een opslagplaats, waartoe het (nu al weer 87 jaar lang) nog steeds dient.

(bron: www.gereformeerdekerken.info, foto: André van Dijk)

Nieuws

19-1-2021 Het documentatiecentrum van onze vereniging is gesloten in verband met de lockdown tot en met 9 februari 2021.

lees meer

26-12-2020 Het Gedenkpark De Oude Begraafplaats heeft een eigen website.

lees meer

09-12-2020 Historische Vereniging Oud Veenendaal schenkt Molen de Vriendschap een kweern.
Vrijdag 4 december vond de officiële overhandiging aan molenaar Peter Tijssen en bestuurssecretaris Gert van Grootheest plaats.

lees meer
Inschrijven?Ga naar ons inschrijfformulier

Veenendaal van vroeger

Heb je altijd willen weten hoe Veenendaal er vroeger uit heeft gezien? Ga dan naar ‘kiekjes’ en blader door de foto’s.

lees meer.